integer clean and dry

Serving Northeastern PA
integraclean@gmail.com

bbb

COUPON $500 OFF

Expires April 30, 2017. A COMPLETED PROJECT OF $4000.00 or more through this website. Can not be combined with any other specials. Must present this page to inspector at the time of appointment.

What’s In Your Crawlspace?


1-877-DRY-U-NOW

INTEGRA-CLEAN & DRY LLC Servicing all of Northeastern PA: Allentown, Stroudsburg, Wilkes Barre, Scranton, Milford, Pocono Pines, Tobyhanna, Greentown, Newfoundland, Clarks Summit and all their surrounding areas.

INTEGRA-CLEAN & DRY LLC Servicing all of Northeastern PA: Allentown, Stroudsburg, Wilkes Barre, Scranton, Milford, Pocono Pines, Tobyhanna, Greentown, Newfoundland, Clarks Summit and all their surrounding areas.

What’s In Your Crawlspace?

March 20, 2015

crawlspace solutions
crawlspace solutions

10 Important things that you need to know about what’s in your crawlspace and a solution to fix the problems.

We are all curious people; it is only human nature for us to be curious about the meaning of certain things or what’s hidden from us on a daily basis. Have you ever explored what’s in your crawlspace? Most of us have never even seen what’s down there. Most crawlspaces have nothing but dirt or stone and exposed ductwork and pipes, sometimes only having room to crawl and rarely giving you the ability to stand upright and walk with ease. Many homeowners forget about their crawlspaces entirely, which is a mistake and can become costly in the long run.

Here are 10 things you may encounter in your crawlspace and what you should do about them.

1. Dirt: Like most homeowners, your crawlspace could be filled with bare dirt or dirt covered with rock. This is not good for the home because it allows moisture to permeate into this cavity and then transfer into the home above. This moisture can cause mold both in the crawlspace and eventually in the home above.

Solution: To combat this problem, the first thing to do is have Integra-Clean & Dry install a vapor barrier immediately, to eliminate the moisture allowed to rise from the floor, into the crawlspace cavity. A more comprehensive solution would be a full encapsulation of the crawlspace, which would eliminate all of the moisture allowed into the crawlspace, from the walls and floors.

2. Ductwork: Commonly found in crawlspaces can sometimes overtime deteriorate and open holes and tears, which then causes moisture and condensation issues in the crawlspace.

Solution: The ductwork must be inspected on a regular basis to make sure there are no openings in them, both to prevent condensation issues, as well to prevent insects and pest entry.

3. Plumbing Pipes: All plumbing pipes are routed through the crawlspace. They can leak, burst and freeze.

Solution: Pipes should be inspected on a regular basis and the temperature should be maintained above freezing year round.

4. Electrical Wiring: Much of the electrical wiring of the home will travel through the crawlspace and it’s important to make sure that dampness and outside invaders are not able to get into the crawlspace to do damage to the wiring.

Solution: Prevent moisture and water entry as well as opening into the crawlspace, which will prevent insects and rodents entry into the crawlspace as well.

5. Vents: Vents should be closed because they allow moisture into the crawlspace.

Solution: Run a low temperature dehumidifier year round in the crawlspace.

6. Insulation: Insulation is one of the most important parts of your crawlspace. If you look into the crawlspace and see nothing but beams, wood and dirt, you’re in trouble. Up to 40% of your air comes up from the crawlspace. You can lose up to 45% of your home’s heating and cooling energy through non-insulated crawlspaces. They will grow mold and attract insects and rodents as well.

Solution: Keeping your crawlspace properly insulated will save you money on energy bills and save you thousands in future damages.

7. Vapor Barrier: A vapor barrier is an important tool to maintain proper humidity levels in your crawlspace and home.

Solution: A think plastic barrier needs to be installed over the dirt or rock, to form a barrier between the ground and the air cavity in the crawlspace.

8. Beams & Foundation Walls: These are the structure of the home and are crucial to the integrity of the home.

Solution: Inspect the home on a regular basis to make sure the beams don’t have mold growth, cracks or other signs of decay. Check the foundation walls for cracks, bowing and other signs of damage or moisture entry.

9. Drains/Pumps: You may notice a drain in the floor or a pump in a corner. This is designed to carry water out should excess water enter into the crawlspace and cover the floor. These will pump the water out after the flood occurs.

Solution: Have Integra-Clean & Dry install a waterproofing system in the crawlspace to prevent the crawlspace from flooding in the future. It’s not good for water to flood the crawlspace and bring the humidity level up repeatedly again and again. This flooding hazard should be eliminated permanently. Also, thereby helping to eliminate the possibility of mold growth.

10. Creepy crawlers: No one wants to go into the crawlspace and have to encounter insects and rodents. Unfortunately, many times that is what happens.

Solution: If the solutions offered in the previous steps are taken, you will help to greatly reduce and maybe even eliminate the insect and rodent problem you previously had in your crawlspace. Insects and rodents are attracted to moisture first and they find their way in through openings. So if you eliminate themoisture, that’s step number 1 and if you close the vents and openings, that’s step number 2. You’ll be surprised what a difference that will make.

The bottom line is, Integra-Clean & Dry are experts in the field of Crawlspace moisture control and we have years of experience to prove it. You don’t need to look any further for answers. Just give us a call and we’ll come out and find the solutions you need to have a healthy crawlspace and home for you and your future family!

Service area includes: Honesdale, Tobyhanna, Mt. Pocono, Albrightsville, Pocono Pines, and White Haven, Pennsylvania.* For more information about Basement Waterproofing Experts, Crawlspace Moisture Specialist, Certified Mold Remediation, and Emergency Restoration, please call Integra-Clean, Certified Mold Inspectors and Remediators at 1-888-767-9932

integer clean and dry Help

WE ANSWER OUR PHONES

570-676-8862 | 570-992-1553 | 570-696-6855

Your Name (required)

Your Email (required)

Your Phone (required)

Subject

When do you want to get started:

Description of your project:

 

mold removal Allentown, mold removal Stroudsburg, mold removal Wilkes Barre, mold removal Scranton, mold removal Milford, mold removal Pocono Pines, mold removal Tobyhanna, mold removal Greentown, mold removal Newfoundland, mold removal Clark Summit, mold removal Moscow, mold remediation Allentown, mold remediation Stroudsburg, mold remediation Wilkes Barre, mold remediation Scranton, mold remediation Milford, mold remediation Pocono Pines, mold remediation Tobyhanna, mold remediation Greentown, mold remediation Newfoundland, mold remediation Clark Summit, mold remediation Moscow, toxic mold removal Allentown, toxic mold removal Stroudsburg, toxic mold removal Wilkes Barre, toxic mold removal Scranton, toxic mold removal Milford, toxic mold removal Pocono Pines, toxic mold removal Tobyhanna, toxic mold removal Greentown, toxic mold removal Newfoundland, toxic mold removal Clark Summit, toxic mold removal Moscow, crawlspace waterproofing Allentown, crawlspace waterproofing Stroudsburg, crawlspace waterproofing Wilkes Barre, crawlspace waterproofing Scranton, crawlspace waterproofing Milford, crawlspace waterproofing Pocono Pines, crawlspace waterproofing Tobyhanna, crawlspace waterproofing Greentown, crawlspace waterproofing Newfoundland, crawlspace waterproofing Clark Summit, crawlspace waterproofing Moscow, crawl space moisture control Allentown, crawl space moisture control Stroudsburg, crawl space moisture control Wilkes Barre, crawl space moisture control Scranton, crawl space moisture control Milford, crawl space moisture control Pocono Pines, crawl space moisture control Tobyhanna, crawl space moisture control Greentown, crawl space moisture control Newfoundland, crawl space moisture control Clark Summit, crawl space moisture control Moscow, basement water damage repair Allentown, basement water damage repair Stroudsburg, basement water damage repair Wilkes Barre, basement water damage repair Scranton, basement water damage repair Milford, basement water damage repair Pocono Pines, basement water damage repair Tobyhanna, basement water damage repair Greentown, basement water damage repair Newfoundland, basement water damage repair Clark Summit, basement water damage repair Moscow, basement waterproofing services Allentown, basement waterproofing services Stroudsburg, basement waterproofing services Wilkes Barre, basement waterproofing services Scranton, basement waterproofing services Milford, basement waterproofing services Pocono Pines, basement waterproofing services Tobyhanna, basement waterproofing services Greentown, basement waterproofing services Newfoundland, basement waterproofing services Clark Summit, basement waterproofing services Moscow, basement waterproofing Allentown, basement waterproofing Stroudsburg, basement waterproofing Wilkes Barre, basement waterproofing Scranton, basement waterproofing Milford, basement waterproofing Pocono Pines, basement waterproofing Tobyhanna, basement waterproofing Greentown, basement waterproofing Newfoundland, basement waterproofing Clark Summit, basement waterproofing Moscow, Emergency Water Restoration Allentown, Emergency Water Restoration Stroudsburg, Emergency Water Restoration Wilkes Barre, Emergency Water Restoration Scranton, Emergency Water Restoration Milford, Emergency Water Restoration Pocono Pines, Emergency Water Restoration Tobyhanna, Emergency Water Restoration Greentown, Emergency Water Restoration Newfoundland, Emergency Water Restoration Clark Summit, Emergency Water Restoration Moscow, mold removal contractors Lake Ariel, mold remediation services Lake Ariel, toxic mold remediation Lake Ariel, crawlspace waterproofing Lake Ariel, basement water damage repair Lake Ariel, basement waterproofing contractors Lake Ariel, water damage service Lake Ariel, water damage contractors Lake Ariel, water damage restoration service Lake Ariel, water damage remediation service Lake Ariel, emergency water damage restoration Lake Ariel, flooded basement Lake Ariel, mold removal contractors Cresco, mold remediation services Cresco, toxic mold remediation Cresco, crawlspace waterproofing Cresco, basement water damage repair Cresco, basement waterproofing contractors Cresco, water damage service Cresco, water damage contractors Cresco, water damage restoration service Cresco, water damage remediation service Cresco, emergency water damage restoration Cresco, flooded basement Cresco

We will travel to you! Servicing all of Northeastern PA: Allentown, Stroudsburg, Wilkes Barre, Scranton, Milford, Pocono Pines, Tobyhanna Greentown, Newfoundland, Clarks Summit, Moscow, Lake Ariel, Cresco and all their surrounding areas.


basement and crawlspace

PO Box 29, Sterling, PA 18463 | 1-877-379-8669  | integraclean@gmail.com
570-676-8862 | 570-992-1553 | 570-696-6855
Copyright © 2017 Integra Clean & Dry LLC | All Rights Reserved